spring naar de tekst

Gebruik een skip-link

Ik heb het er al eens eerder over gehad in deze blog, niet elke bezoeker van je site navigeert met een muis. Er zijn veel mensen die het toetsenbord gebruiken. Met de TAB-toets kun je door een site navigeren. Je springt eigenlijk van link naar link. Voor buttons geldt dit ook. Bekijk onderstaande afbeelding en beeld je eens in dat je deze site met de TAB-toets doorloopt. De site is net geladen en je drukt de eerste keer op de TAB-toets.

Op welk element komt je al eerste terecht? En op welke daarna? Als de site goed gebouwd is dan kom je als eerste op het logo terecht, vervolgens op home enzovoort. Stel dat ik op deze site terecht kom en ik wil meteen naar de hoofd inhoud? Dan moet ik langs het logo en langs alle menu-items. Bij deze site valt het wel mee maar stel nou dat er in het menu ook nog een aantal submenu's zitten. Daar moet je dan ook helemaal doorheen tabben. Dus voordat je bij de content bent moet je eerst alle links langs in de submenu's.

De meeste mensen haken dan toch vrij snel af. Hoe kun je dit nou makkelijk oplossen? Met een skip-to-main-content-link. Je maakt een link (dit wordt een interne link) helemaal bovenaan in de HTML dus nog boven het (in dit geval) logo. Deze link verberg je met CSS en je zorg dat de link alleen zichtbaar wordt als de link focus krijgt met de TAB-toets. Iemand die navigeert met het toetsenbord zal nu als eerste op deze link terecht komen en kan dan meteen naar de hoofd-inhoud springen. Soms zie je zelfs een klein menu'tje met een paar links zodat de bezoeker ook nog kan kiezen naar welke content hij wil gaan. Deze site heeft ook een skip-link. Ga naar boven in deze pagina, herlaad de pagina en druk op de TAB-toets. Als het goed is zie je dan een oranje button waarmee je naar de bovenkant van de main content gaat.

Deze link stop je dus bovenin de HTML:

Voorbeeld HTML voor een skip-link<a class="skip-to-content" href="#main"> 
Naar de hoofd inhoud
</a>

Op de content waar je heen wilt laten springen zet je nu een id met main. Naar dit punt spring je dan als je op de link hierboven klikt. Het attribuut tabindex="-1" zorgen er voor dat dit ook goed werkt in "IE" en Chrome.

Voorbeeld HTML voor een skip-link<p id="main" tabindex="-1">
Dit is de hoofdinhoud door op de link te klikken 
kom deze tekst bovenaan in het scherm te staan.
</p>

Zo komt de CSS er nu uit te zien:

Voorbeeld CSS voor een skip-linka.skip-main {
 left:-999px;
 position:absolute;
 top:auto;
 width:1px;
 height:1px;
 overflow:hidden;
 z-index:-999;
}

a.skip-main:focus, a.skip-main:active {
 color: #fff;
 background-color:#000;
 left: auto;
 top: auto;
 width: 30%;
 height: auto;
 overflow:auto;
 margin: 10px 35%;
 padding:5px;
 border-radius: 15px;
 border:4px solid yellow;
 text-align:center;
 font-size:1.2em;
 z-index:999;
}

Je moet hier geen display: "none" geven want dan wordt de link niet gezien door een screenreader en kun je deze ook met de TAB-toets niet meer bereiken.

In het eerste blok zorg zet je de link eigenlijk links buiten beeld. Dus de link is er nog wel maar niet zichtbaar. In het tweede blok zorg je er voor dat de code toegepast gaat worden als de link :focus krijgt. Dus als je door middel van de TAB-toets op de link terecht komt.

Geef je nu een enter of druk je op de spatiebalk dan spring je naar de hoofdtekst en hoef je niet alle links daarboven te doorlopen. Wil je toch door alle menu-items dan TAB je gewoon door.Gepubliceerd op 27 februari 2020 door Renee de Kruijf