spring naar de tekst

Command Line Interface

Elke dag gebruiken we software om onze zaken te regelen op de computer. Of we nou Windows, Apple of Words gebruiken, ze hebben allemaal 1 ding gemeen, het zijn Grafische tools om bepaalde zaken op een computer te kunnen doen. In het Engels wordt dit GUI genoemd, Graphical User Interface. Deze interface's zorg ervoor dat we dingen kunnen doen met een computer zonder dat we veel lastige commando's hoeven te kennen of te onthouden. Programmeurs en developers gebruiken deze interface's niet graag, wij gebruiken de Command Line. Dit is een venster waarin je heel direct met de computer kunt communiceren. In Windows is dit een saai blauw of zwart scherm. Het enige wat je (in de Windows Command Line) ziet is C:\Users\Jan\>

Deze CLI(afgekort) zorgt ervoor dat je met hele korte commando's heel snel kunt werken. Je kunt navigeren, mappen en bestanden aanmaken, verplaatsen en verwijderen.

Als je in de Verkenner van Windows een map wilt aanmaken met 1 nieuw bestand er in dan moet je aardig wat stappen doorlopen.

  1. Open verkenner
  2. Ga naar de juiste map
  3. maak een map aan
  4. geef de map een naam
  5. open Word
  6. navigeer naar de juiste map
  7. sla het bestand op

Grofweg heb je zeven stappen nodig om een map en een bestand aan te maken. In de CLI doe ik het volgende: cd files && mkdir test && cd test && touch text.txt

Ik ben nu naar de directory files gegaan, heb de directory test aangemaakt en daarin een tekst bestand gemaakt met de naam text.txt. Allemaal met 1 lijn commando's. Ik kan dit zelfs automatiseren met functies zodat het nog korter zou kunnen.

Kenmerkend voor de CLI is dat de commando's hele korte afkortingen zijn. Naar een andere directory gaan doe je met cd: change directory. Een directory maken doe je met mkdir: make directory. wil je een bestand aanmaken dan doe je dat met touch. Wil je een bestand of directory verplaatsen dan gebruik je mv: move.

Ik kan nu in 1 keer heel veel mappen aanmaken voor bijvoorbeeld een website: mkdir images css javascript html. Als ik op enter druk worden deze allemaal aangemaakt. Ook subdirectories kun je zo aanmaken. Met mkdir html/pages maak ik de map pages aan in de map html.

Dit geldt ook voor bestanden. Stel ik wil de map pages vullen met html bestanden. Ik ga naar de pages directory en type touch page1.html page2.html page3.html page4.html, als ik op enter druk heb ik dus 4 lege html pagina's gemaakt. Wil je sneller kunnen werken als je websites bouwt probeer dan eens of je Command Line iets voor je is, het kost enige tijd om de commando's te leren maar als je eenmaal bekend bent de CLI dan wil je niet anders meer.

Gepubliceerd op 28 april 2020 door Renee de Kruijf